Glädjen till mat

The joy to foodFör att man ska kunna uppehålla glädjen till mat krävs det att man emellanåt förnyar sitt kök. Det är viktigt att man inte tvingar i maten barn när de är små samtidigt som de givetvis måste äta. Att tvinga barn att äta när de inte vill eller är hungriga kan leda till att de får stora matproblem senare i livet. Det är aldrig bra att tvinga barn att äta en viss maträtt och som förälder kan man ofta förstöra mer än det ger.

Som vuxen har man rätten att bestämma själv över vad man vill äta. Detta gör att man ofta tar aktiva val att inte äta det man inte tycker om. Även som vuxen gäller det att man varierar sig för att man ska hålla liv vid glädjen till maten. Det krävs även att man inte begränsar sig själv allt för mycket eller är allt för hård mot sig själv. Det är givetvis viktigt att man får i sig allt det man behöver för att kroppen ska fungera, men det finns många olika sätt att göra det på och ibland kan det vara bättre att ta ett kosttillskott som ett komplement än att ständigt tvinga i sig mat som man inte tycker om.

Man kan förnya sina smaklökar och de är i ständig förändring. Därför bör du ibland testa mat som du annars inte har tyckt om för att se om det plötsligt är något för dig. När man upplever ett sug i kroppen handlar det ofta om en brist på något slag. Om du är sugen på chips kan din kropp istället behöva fett och kolhydrater. Det finns alltid nyttigare alternativ. Leta med jämna mellanrum upp nya recept för mat så kommer du garanterat att kunna utvidga din matlagning även i de vanligaste rätterna och därmed hålla glädjen vid liv.