Kost för IBS

Diet for IBSIBS är en mycket besvärlig sjukdom som inte kan leda till något livshotande tillstånd men som trots det är mycket besvärligt för den som lider av det. Den som lider av IBS kan som exempel få svårighet med att lämna sitt hem under vissa perioder vilket kan påverka livet i stort. Man vet inte varför man får IBS men man har kommit fram till olika kostmetoder som kan hjälpa en på vägen. Dessa ges ofta i kombination med någon typ av medicin och samma kost för en person med IBS gäller inte för en annan. Det är viktigt att man testar sig fram.

De flesta med IBS upplever redan att de är känsliga för någon typ av mat. Det självklara är då att utesluta detta. Det är även viktigare att man äter långsamt, ofta och regelbundet än stora portioner. Många som har IBS väljer att bli veganer då denna form av mat ofta är snällare mot kroppen. Generella kostråd för de som har IBS är att undvika allt för stora doser av fett i maten, undvika att äta för mycket fibrer, undvika mat med stärkelse, undvika mat med sötningsmedel och kolsyra och undvika alkohol. Många med IBS upplever att fil och yoghurt kan hjälpa dem samt att äta glutenfritt.

Ju mindre tillverkningsprocess din mat har haft desto bättre. Det är som exempel bättre att äta kokta morötter än pommes frites för den med IBS och det bästa är givetvis om du på egen hand kan odla morötterna. Ju naturligare mat, desto bättre. De med IBS rekommenderas även att skriva en matdagbok och en symptombok för att därmed kunna utesluta vissa livsmedel som leder till att IBS blir värre. Många som har IBS kan idag leva liv som är helt fria från symptom till stor del genom att förändra kosten.