Vad innebär “slowfood” egentligen?

slow foodSlowfood är ett av de ord som de senaste åren blivit på modet och som för de flesta är positivt laddat. Men vad är egentligen slowfood? Alla har väl hört talats om vad fast food, eller snabbmat är, och det är något som de flesta ser som negativt. Slow food innebär just att man gör motstånd mot snabbmatskulturen och låter mat ta tid. Det är en rörelse som bildades på 80-talet av italienaren Carlo Petrini. Idag har de ungefär 100 000 medlemmar i cirka 150 länder världen över. Föreningen är baserad i en italiensk stad som heter Bra. Även i Sverige har rörelsen blivit populär och 1996 bildades Slow Food Stockholm.

Slowfood innebär inte bara att maten ska få ta tid. Främst handlar det om att man ska prioritera andra värden vid matlagning än tidsåtgång och priseffektivitet. Nyckelorden för rörelsen är: Gott- Rent- Rättvist. Gott innebär att de motsätter sig att mat ska vara endast näring eller något som ska gå så snabbt som möjligt att tillaga utan att man lägger vikt vid vad man egentligen äter.

Slowfood tycker att mat måste innebära njutning. Rent är ett viktigt ord då de är misstänksamma mot alla de kemikalier som används i matindustrin. Slowfood ska vara gott utan tillsatser av diverse smakförstärkare eller andra kemikalier. Det sista ledordet, rättvist, innebär att maten ska vara producerat på ett sätt som innebär skälig lön och goda arbetsvillkor för producenterna. Rättvist innebär också att alla ska ha råd och tid att äta bra mat. De vill inte vara en rörelse som är reserverad endast för de med resurser.

Slowfood lägger stor vikt vid närproducerat och att regionala råvaror tillagas på traditionellt sätt. Det innebär att slow food innebär olika sorters mat beroende på var i världen man befinner sig. Genom att upptäcka slowfoodrörelsen kan man få ett nytt perspektiv på vad mat och ätande är.